pil
Antonette Birgithe Augusta Ebeling
(1868-1938)
Paula Christine Paulsen
(1900-)
Helge Petersen
(1924-2009)

 

Familie

Helge Petersen

  • Født: 8 Mar. 1924, Broager sogn, Nybøl herred, Sønderborg amt
  • Dåb: 1 Jun. 1924, - Hjemmedøbt 1
  • Død: 23 Aug. 2009 i en alder af 85 år
  • Begravet: 27 Aug. 2009, Bøstrup Kirkegård, Langeland, Svendborg amt 2

   Et andet navn for Helge var Helge Haystrup.

Billede

  Notater:

Oplysninger til godtgørelse af familierelation:
Helge Haystrup skriver i artiklen "Ebeling'er på Als og Sundeved": Thomas August Ebelings datter Antonette Birgitte Auguste, min kære mormor.
(Sønderjysk Månedsskrift 1987, side 12). Navneændring ikke noteret i Broager kontraministerialbog.

Billede

  Begivenheder i hans liv:

• Uddannelse. dr. theol. h.c. . kirkehistoriker

• Bisættelse, 27 Aug. 2009, Odense, Skt. Hans Kirke.

• Nekrolog. 3 Helge Haystrup var hele sit lange liv en flittig teolog og skribent. I årevis var han henvist til at forske i den sparsomme tid, der blev tilbage, når arbejdet som sognepræst var udført. I 41 år, fra 1950, da han blev kapellan i Humble, til han i 1991 blev pensioneret fra embedet Hellevad-Egvad i Sønderjylland, kom arbejdet som sognehyrde først.

• Nekrolog. 4 Med hans død har den danske folkekirke mistet en af sine gamle lærde skikkelser. Med sine livslange studier i Augustin tilsluttede han sig rækken af "præstegårdsteologer", som på egen hånd drev forskning derhjemme i præstegården, samtidig med at de passede deres embeder. Helge Haystrup var op til pensioneringen sognepræst i Sønderjylland. Han havde sit teologiske ståsted i kirkens højrefløj og betegnede sig selv som "en gammel ortodokser", hvilket blandt andet indebar et nej til kvindelige præster.
Haystrups studier i Augustin blev i 1996 belønnet med titlen som æresdoktor ved Københavns Universitet, men udnævnelsen kunne dog ikke dække over en vis skuffelse over at være forbigået, og over at anerkendelsen kom for sent. Denne følelse kunne selv ikke den skarpeste Haystrupske selvironi overdøve.
Reelt var det hans egen stædighed, der satte ham i gang med det livslange projekt, Augustin-bøgerne udviklede sig til: En professor i kirkehistorie affærdigede ham med en henkastet bemærkning om, at "det man finder i præsternes skrivebordskuffer, når de er døde, duer ikke til andet end at blive brændt". Så var det, som han har forklaret, at han rejste hjem til Langeland, hvor han på det tidspunkt var præst, med den faste beslutning, at denne kranke skæbne ikke skulle overgå hverken hans licentiatafhandling eller øvrige forfatterskab. Foruden de mange Augustin-studier - i alt 15 bind - omfattede det blandt andet bøgerne "Kristusbekendelsen i oldkirken" og "Oldkirkens gudebilleder" og en oversættelse af Luthers "Store Galaterbrevskommentar", som alle benyttes i undervisningen. Sidste år udkom Haystrups oversættelse af Augustins skrift "Om Ånden og Bogstaven".


Billede

Kilder


1 Broager kirkebog, Vestre distrikt 1906-1948 side 142, opslag 74.

2 Dødsannonce (afdoede.dk).

3 Avis, fyens.dk 25/8 2009.

4 Avis, Kristeligt Dagblad 25/8 2009.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 30 Nov. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; Ophavsret og vedligeholdelse af hanne.havnevej@gmail.com