pil
Frederik Ludvig Vilhelm Ahlefeldt-Laurvig
(1853-1909)
Kristian Erik Julius Ahlefeldt-Laurvig
(1878-1959)

Lennart Ahlefeldt-Laurvig-Lehn
(1916-1945)

 

Familie

Lennart Ahlefeldt-Laurvig-Lehn

  • Født: 4 Maj 1916, Egense sogn, Sunds herred, Svendborg amt
  • Dåb: 12 Jun. 1916, Egense Kirke, Svendborg amt 1
  • Død: 28 Mar. 1945, København, Ryvangen i en alder af 28 år
  • Begravet: 27 Jun. 1945, Egense Kirkegård, Svendborg amt 2
Billede

  Notater:

Portræt fra bogen "De sidste timer"

Billede

  Begivenheder i hans liv:

• Uddannelse. 3 landvæsenselev på Ringsgården, Harritslevsgård og Sparretorn

• Militærtjeneste, 1937-1939. 3 gardehusar; 1939-1940 sekondløjtnant

• Erhverv, 1942. 3 underforvalter på Mørdrupgård, derefter elev på Korith Landbrugsskole

• Erhverv, 1943. 3 forvalter på Brahetrolleborg Avlsgård

• WW2, -1945. 4 var en af grundlæggerne og lederne af frihedsbevægelsen på Sydfyn. - Leder af Hornegruppen, Deltog i modtagearbejde, våben- og sprængningsinstruktion samt våbentransporter på Fyn. Deltog i sabotageaktioner

• -, 8 Mar. 1945. 5 Arresteret af tyskerne, dømt og henrettet 28.3.1945 i Ryvangen

• Ved død. ugift, avlsforvalter på Brahetrolleborg Avlgård


De sidste timer: 28 Mar. 1945

Kære elskede Forældre.
Nu maa I være tapre. Det frygtelige er sket, jeg har i Dag været for en Krigsret og er dømt til Døden.
Jeg er selv ikke bange, men for jeres Skyld - elskede Forældre - er jeg uendelig ked af det. I kommer til at lide under Savnet, men husk saa altid, hvorfor jeg døde, husk, at jeg døde for mit Land, den skønneste Død, man kan ønske sig. Saa i stedet for at være bedrøvede skal I være glade og stolte.
Lov mig det, Fader og Moder, saa først vil jeg gaa helt glad i Døden.
Det er svært at samle Tankerne med en Dødsdom over Hovedet, men jeg er forbløffet over, saa rolig jeg er, men det er blot svært at finde ud af, hvad jeg skal begynde med, og hvor jeg skal slutte.
Først vil jeg takke Fader og Moder for alt, ingen kunne have ønsket sig et Par bedre og dejligere Forældre. Saa vil jeg bede Fader og Moder hilse alle, jeg kender, først og fremmest Axel og A.S. ogsaa Herman, Børnene, Tante Ibith, Onkel Adreas, Tante Julie, Onkel Peter, Tante Else, Onkel Tage (jeg har testamenteret Iver det Reedtz Thottske Sølvtøj, da jeg fandt, det burde vende tilbage til Familien). Hils Gutte, hils Onkel Erik og Onkel Julius, hils Mouriers og tak dem for Tiden paa Brahetrolleborg, hils Sporon-Fiedleres og hvem jeg ellers kender, - Fætre, Kusiner, Bekendte, Lovmand, Anine, Skovriderens Kaj og Thea, giv alle mine Fadderbørn et eller andet af mit, saa de kan mindes mig. Hvor er det underligt at skrive dette Brev saa roligt og nøgtern.
Tænk aldrig at skulle se Hvidkilde mere, aldrig at skulle gaa Tur hjemme, aldrig at skulle se Søster, Herman og Børnene og Axel og I - elskede Forældre. - Aah, havde jeg blot foran mig Synet af jeres glade Ansigter- glade, fordi jeg ofrede mit Liv for Danmark - lov mig, aah, lov mig, Forældre, at I vil være tapre og glade, tænk paa, at det er godt for vores Staand, at vi havde en, der ofrede sit Liv for Dannebrog. Dette, der sker nu, er Guds Vilje, og Gud ved, hvad der er bedst.
Ofte ærgrer jeg mig over, at jeg var saa dum at bo paa det Hotel og ikke tog ind hos en eller anden Bekendt. - Men saa var jeg vel bare taget der og havde forvoldt dem Fortræd til og med.
Elskede Forældre, de kan komme naar som helst og hente mig, saa jeg vil slutte foreløbing og lige først skrive til Axel, Iver, Tante Ibeth og Kaj. Jeg ved ikke rigtig, om jeg maa skrive til Søster - det maa jeg ikke.
Tak for alt, allerdejligste Forældre, Husk: hold Hovedet højt.
Jeres Lennart.
"De sidste timer, Afskedsbreve fra danske Patrioter", Berlingske Forlag 1945, side 164-167

Billede

Kilder


1 Egense kirkebog, KM 1906-1918 folio 29, opslag 32.

2 Egense kirkebog, KM 1934-1959 folio 225, opslag 220.

3 Bog, "De sidste timer, Afskedsbreve fra danske Patrioter", Berlingske Forlag 1945, side 164.

4 Bog, "De sidste timer, Afskedsbreve fra danske Patrioter", Berlingske Forlag 1945, side 164. .... Modstandsdatabasen (modstand.natmus.dk).

5 Modstandsdatabasen (modstand.natmus.dk).


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 15 Apr. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; Ophavsret og vedligeholdelse af hanne.havnevej@gmail.com