pil
Mette Kathrine Madsen
(1884-1914)
Martha Nielsine Pedersen
(1912-1987)
Svend Junge Pedersen
(1930-2007)

 

Familie

Svend Junge Pedersen

  • Født: 22 Maj 1930, Nørre Omme sogn, Hind herred, Ringkøbing amt
  • Dåb: 9 Jun. 1930, Ørnhøj Kirke, Nørre Omme sogn, Ringkøbing 1
  • Død: 21 Nov. 2007, Godthåb/Nuuk præstegæld, Grønland i en alder af 77 år 2
Billede

  Begivenheder i hans liv:

• Erhverv, 1951. tømrer, pt. soldat ved Middelgrundsfortet i København

• Gift 1. gang: med Asta Agnete Mortensen, 26 Maj 1951, Videbæk Kirke, Ringkøbing amt. 3
(13/6 1929 - ) syerske i Herning, født i Vorgod sogn, datter af husmand Jens Christian Mortensen og hustru Marie Kathrine Nielsen

• -, 22 Feb. 1998. 4 Interview i Kamikposten med Jens Brønden: " ... [vi] talte kun om Junges tid i Grønland. Hans danske oprindelse, hans "tjenen" hos bedsteforældrene fra han var otte, den tidlige læretid (fra 14 til 18 år) og arbejdet som tømrer og gulvlægger i Afrika og Sydfrankrig, job i Finland og i Danmark, det sprang vi over. ... Junge og Grønland lærte hinanden at kende i 1959. Han skulle til Aasiaat for firmaet Expanko og lægge gulv på sygehuset. ... mens jeg ventede på skib [hjem], opstod der brand på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk. Under brandslukningen havde de pøset så meget vand på, at linoleumsgulvet bulede. Her var jo mit området, og jeg fik tilbud om at tage til Nuuk på vejen hjem. ... Arbejdet på Sana var i orden, og mens jeg gik her, fandt jeg ud af, at Nuuk egentlig var en dejlig by. Den var anderledes bekvem end Aasiaat og Ilulissat, og i Sanas kantine fik vi fortrinlig mad. Men ikke nok med det. I køkkenet havde de en smørrebrødsjomfru, som jeg med vold og magt ikke kunne modstå, og hun fik mig hurtigt til at glemme alt om min hjemrejse. ... Efter en kort tid hos GTO, hvor Junge arbejdede med asfaltgulve, fik han lyst til noget nyt. ... gik igen ind i byggetjenesten. ...
Junge er i dag engageret i otte virksomheder, der overvejende er hans egne. Det er Hotel Hvide Falk, Godthåb Transportservice, Hotel Grønland (der er lejet ud til hjemmestyret), Thai-restauranten Charoen Porn, Hotel Hans Egede, et ejendomsselskab med udlejning af industrihaller, medejer af Permagreen og sidst, men ikke mindst "Tuullik", der skal sejle turister i Nuuk-området (til sommer bliver der skibstrafikal myldretid i Diskobugten, siger Junge). Dertil er han medlem af Royal Arctic Lines bestyrelse og meget andet.

• -, 15 Aug. 2005. 5 underskriver i København gavebrev til Nuuk Kunstmuseum

• Ved død, 2007. bopæl Fjeldvej 16, Nuuk Grønland

• Nekrolog, 2018. 6 efter hustruen Helene: Tidligt mandag den 19. februar afgik Helene Junge Pedersen, født Dalager, ved døden efter 84 begivenhedsrige år. Ud over at være et sandt livsstykke, mor til otte børn og endnu flere børnebørn og oldebørn, så husker mange af os nok Helene i samme tanke, som vi husker hendes mand, den ligeledes afdøde Svend Junge Pedersen.
Helene og Svend var gjort af et ganske særligt stof, og det viste de gennem deres liv både hver for sig og som ægtepar. Her i Nuuk har de sammen haft en afgørende rolle i mange borgeres liv - blandt andet gennem Jungefondens arbejde for velgørenhed samt donation til CT-scanneren til Dronning Ingrids Hospital, samt en bygning til Karateklubben ved Godthåb Hallen.
En anden ting, som vi her i Nuuk har Helene og Svend at takke for, er Nuuk Kunstmuseum. Selve museets bygninger og en stor del af den klassiske kunstsamling blev i 2005 doneret af Helene og Svend til Nuup Kommunea, så vi alle nu kan nyde godt af den smukke samling og de skønne rammer. En så stor gave viser om noget, hvor stort et hjerte Helene og Svend havde for Nuuk.
Man sagde gerne tidligere, at der altid stod en stærk kvinde bag enhver stor mand, men når det kommer til Helene og Svend så stod de side om side, og var to stærke mennesker, som vi altid vil huske her i Nuuk.
Mine tanker og kondolence går til Helenes fem nulevende børn, Carl Erik, Ulla, Orla, Bjørn og Ditte.
Vi vil mindes Helene Junge Pedersen med varme og taknemmelighed.
Borgmester, Asii Chemnitz Narup.


Billede

Kilder


1 Nørre Omme kirkebog, KM 1930-1939 folio 2, opslag 5.

2 Statstidende, indeks til dødsboer (http://www.aneguf.dk).

3 Videbæk kirkebog, KM 1948-1960 folio 230, opslag 206.

4 Website, http://www.kamikposten.dk/global/maskinrum/rutine/leksikon.aspx?tag=periode&folder=hvadermeningen&sprog=da&punkt=199802&soegestreng=&udvalgt=1998022201#0.

5 Website, http://www.nuukkunstmuseum.com/wp-content/uploads/2015/07/Gavebrev.pdf.

6 Website, https://sermersooq.gl/da/nyheder/2018/2/23/Mindeord-for-Helene-Junge-Pedersen.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 7 Mar. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; Ophavsret og vedligeholdelse af hanne.havnevej@gmail.com